Jag landade intill en gravsten

Händelsen har inträffat i verkligheten. Jonas heter egentligen något annat.

En tidig morgon skulle jag reparera ett kyrktak tillsammans med en kollega. Taket var brant så vi arbetade med rep, vilket vi hade gjort flera gånger tidigare under sommaren. Dessutom hade jag klättrat lite på fritiden, så jag kände mig trygg och bekväm. Lite trött och hungrig efter en sen kväll kanske, men det var bara att bita ihop.

16 meter ner till marken

Jag förberedde arbetet uppe på taket samtidigt som kollegan förberede nere på marken. När jag var klar skulle jag bara koppla ur mig från fallskyddet på taket och över till linan som jag använder för att fira ner mig. En manöver jag gjort många gånger tidigare.
Plötsligt faller jag bakåt. Inget rep tar emot, jag slår i taket och börjar kana ner mot takfoten. Sedan faller jag ner till marken och landar intill en gravsten. Såhär i efterhand tänker jag att den kunde ha varit min egen.

Kunde röra tår och fingrar

Trots att jag var vaken under hela fallet mindes jag inte vad som hände. Jag frågade min kollega säkert tio gånger när jag låg där på marken, men kunde inte ta in vad han sa. Tårna och fingrarna gick att röra, så jag kände en viss lättnad när ambulanshelikoptern hämtade mig. Allt som allt hade jag en sån otrolig tur och klarade mig med hjärnskakning och skadad lunga.

Oroade mig för kollegorna

Tiden efter olyckan var jag i chock. Jag minns speciellt en kväll med kompisarna vid en sjö – vi hade gjort upp eld i solnedgången och allt var otroligt vackert, men jag kände mig helt tom. Som om en del av mig var borta. 

Och när jag kom tillbaka till jobbet var jag rädd. Hjärtat slog hårt och stressen kändes i hela kroppen. Självkänslan och självförtroendet var nere på botten. Men det jobbigaste var att se vänner och kollegor arbeta på hög höjd när jag själv stod på marken. Då tänkte jag hela tiden på att något kunde gå snett.

Måste ta riskerna på allvar

Min historia handlar inte bara om vikten av fallskydd. Den handlar om brist på omdöme och respekt för riskerna i vårt jobb och konsekvenserna det kan få. En pilot går ju inte på fest dagen innan en flygning utan ser till att vara förberedd på bästa sätt. Så varför skulle vi som arbetar på höjd inte göra likadant? Ett litet misstag kan vara skillnaden mellan liv och död, så det gäller komma till jobbet i bra form, ta riskerna på allvar och se till att ha rätt utbildning.

Jimmy

Fallskydd - Så här enkelt är det

Det finns massor med anledningar till att använda fallskydd, Och alla av dem är bra. Fallskydd gör att du kan arbeta säkert och effektivt, och om du skulle falla, överlever du, utan svåra konsekvenser. Valet är ditt, men varför chansa? Använd fallskydd.