Som tur var missade jag stegen och verktygslådan

Händelsen har inträffat i verkligheten. Mats heter egentligen något annat.

Jag höll på att dra el i mitt nybyggda garage och skulle snabbt klättra upp på loftet för att kolla en kopplingsdosa, samtidigt som elektrikern drog i tråden. Vikstegen nådde visserligen inte riktigt ända upp, men inga problem tänkte jag…

Slog rygg och bakhuvud i betonggolvet

När jag klättrat upp och skulle ta mig den sista biten till loftet försvann stegen. Jag ramlade baklänges 2,7 meter och slog rygg och bakhuvud rakt i betonggolvet. Som tur var missade jag stegen och verktygslådan. Annars hade det kunnat sluta betydlig värre.

Togs in som traumafall

När jag kvicknade till hade min sambo Lina och elektrikern Jimmy redan ringt ambulans.  Jag togs in på sjukhuset som traumafall. Undersökningen visade att två kotutskott i nedre ryggen gått av, revbensfrakturer samt en misstänkt hjärnblödning som senare ändrades till allvarlig hjärnskakning. Jag låg kvar på den ortopediska avdelningen två dygn innan jag på nåder fick åka hem under övervakning av Lina, som då jobbade som undersköterska på avdelningen.

Tvingades byta jobb

De första två månaderna efter olyckan var jag sjukskriven och kunde knappt röra mig utan smärtlindring. Det var ett helvete. Tillbaka på jobbet kunde jag inte lyfta tungt på grund av smärtorna och tvingades lämna jobbet som snickare för en annan roll inom samma företag. Men den möjligheten får ju inte alla.

Lever med smärtan

Smärtan i ryggen finns kvar än idag, men jag klarar att leva med den. Livet går vidare men jag har lärt mig att aldrig göra något utan rätt skydd, vare sig hemma eller på jobbet. Det är inte värt att ta risker bara för att eventuellt spara lite tid eller pengar. Sjukskrivning och ständiga smärtor kostar betydligt mer i längden.

Mats

Fallskydd - Så här enkelt är det

Det finns massor med anledningar till att använda fallskydd, Och alla av dem är bra. Fallskydd gör att du kan arbeta säkert och effektivt, och om du skulle falla, överlever du, utan svåra konsekvenser. Valet är ditt, men varför chansa? Använd fallskydd.